Ett spel som är otroligt populärt och faktiskt har varit populärt ända sedan det introducerades på 1700-talet är Bingo. Spelet spred sig över världen i början av 1900-talet tack vare en leksaksförsäljare vid namn Ed Lowe. Han såg spelet vid ett besök på ett tivoli och han såg hur spelarna fullkomligt älskade spelet. Trots att bingoutroparen flera gånger deklarerade att det var dags att stänga så ropade spelarna bara efter mer. Spelet gick då ut på att man på en färdig spelplan skulle få en hel rad för att få vinst. Man använde sig av bönor för att markera numren allt eftersom de ropades upp. Därför kallades spelet då för Beano. Ed Lowe tog med sig spelets koncept till sin hemstad New York där det snabbt spreds. Lowe började sälja spelbrickor och snart fick spelet namnet Bingo istället. Den enkla anledningen till det nya namnet var att en dam som fått bingo under ett spel blev så exalterad att hon råkade ropa Bingo istället för Beano.

Hur spelas Bingo?

Idag går spelet också ut på att få en fylld rad med nummer på sin bingobricka. Varje spelare har varsin, eller flera, spelbrickor som är fyllda med nummer helt slumpmässigt. Det finns en bingoutropare som slumpar fram nummer, ett efter ett, och ropar ut dem ett i taget. När ett nummer ropas ut får spelarna som har det numret markera detta på sin bingobricka. Den eller de spelare som först lyckats få en ifylld rad vinner.

Vart kan man spela Bingo?

Numera kan Bingo spelas på såväl bingohallar runt om i landet som på nätets alla bingorum. Dessutom kan man om somrarna spela bilbingo och så spelas förstås Bingo i det populära teveprogrammet Bingolotto som har sänts sedan mitten av 1990-talet i TV4 och TV4+. På nätet finns det stora chanser att spela Bingo eftersom nya spel startas hela tiden. Dessutom kan man hitta flera olika bingovarianter på nätet för den som vill ha lite mer variation på sitt spel.

Olika Bingovarianter

Klassisk bingo är den vanligast och mest kända bingovarianten där det gäller att få en bingorad, antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Denna bingovariant kallas också för 75 nummers bingo för att skilja den från 90 nummers bingo som är en annan bingovariant. Det finns också Amerikansk Bingo som har en jokerruta i mitten för att göra det enklare att vinna och dessutom kan man vinna på exempelvis fyra hörn, ett kryss eller en fyrkant. Variantbingo spelas i fem omgångar. Först krävs det en rad för att vinna, i nästa omgång krävs det två rader för att vinna och så vidare upp till fem rader.