Lotto är ett turspel och nummerspel som Svenska Spel lanserade redan 1980. Faktum är att Lotto är en av de äldsta spelformerna hos Svenska Spel. Än idag är spelet omåttligt populärt. Nummerspel, dit Lotto och Keno tillhör, är faktiskt den största spelgruppen hos Svenska Spel. Nummerspelen har en nettospelintäkt på närmare 2 700 miljoner kronor. Varje år är det minst 100 miljoner människor som blir miljonärer på Lotto.

Slumpspel

Spelet går ut på att man ska pricka in ett antal rätta nummer och det krävs ingen skicklighet för att kunna vinna på Lotto, det räcker att man har turen med sig eftersom spelet beror helt och hållet på slumpen. Lotto kan också kombineras med Joker, ett annat turspel där man inte behöver pricka in några nummer. På varje Lottokupong finns en förtryckt sifferkombination som är unik för varje kupong. Detta nummer kallas för Jokernummer. När Lottodragningen sker i TV4 så dras också en vinnande sifferkombination fram. Om man har åtminstone de två första eller de två sista siffrorna rätt så vinner man. Joker kan också spelas på andra tipskuponger, som kupongerna för Måltipset, Stryktipset och Viking Lotto.

Direktsänd Lottodragning

I Lotto ska man försöka pricka in 7 nummer av totalt 35 nummer. Lotto kan spelas dels hos spelombud som butiker, bensinmackar och kiosker och dels på Svenska Spels hemsida på internet. Lottodragning sker på onsdagar och lördagar i TV4. Men det finns också möjlighet att kolla sina resultat i efterhand ifall man inte har tid att titta på den direktsända Lottodragningen. I dragningen dras sju stycken Lottonummer och fyra stycken tilläggsnummer. Man vinner ifall man har fyra rätta nummer. De vinstmöjligheter som finns är 4 rätt, 5 rätt, 6 rätt, 6 rätt + ett tilläggsnummer samt 7 rätt. Hur mycket man vinner beror på hur många andra spelare som har lyckats få samma rätt som en själv. Ju fler vinnare, desto lägre prissummor och vice versa.

Andra Lottoliknande spel

Lotto var det första nummerspelet som introducerades på marknaden, men sedan dess har flertalet liknande varianter av spel presenterats, till exempel Svenska Spels Keno och Vikinglotto. På onlinecasinon finns också många olika Lottoliknande spel.